vineri, 30 octombrie 2009


Situata pe locul a doua biserici din secolele XV si XVII, Mitropolia ieseana a fost construita in urma decretului dat de domnitorul Sandu Sturdza, in 8 august 1826. Piatra de temelie si ridicarea lacasului de cult s-a facut in timpul Mitropolitului Veniamin Costachi, intre anii 1833 – 1839.
Planurile au fost realizate de arhitectii Freywald si Bucher. Din pacate, din cauza caderii boltii centrale, pana in 1880 biserica a ramas in ruina. Apoi, in perioada Mitropolitului Iosif Naniescu au fost realizate lucrari de refacere care au durat pana in 1887, dupa planurile arhitectului Alexandru Orascu.
Sfintirea Catedralei Mitropolitane a avut loc la 23 aprilie 1887 in prezenta Regelui Carol I. Doi ani mai tarziu, in biserica a fost adusa, de la Biserica Trei Ierarhi, racla cu Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, la a carei sarbatoare, pe 14 octombrie, vin sute de mii de pelerini atat din tara cat si din strainatate.
Catedrala are un plan dreptunghiular, cu patru turle in colturi, avand elemente decorative dominate de stilul baroc. Pictura interioara este realizata de maestrul Gheorghe Tatarescu. In realizarea celor 4 scene biblice pe boltile navei centrale si in chipurile de sfinti se observa neoclasicismul de factura italiana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu